Johannas långpannebröd

I de nedre lagren av papper som staplas på mitt skrivbord hittade jag det slutligen, jag har "hittat på" det själv
och receptet var för att få mig att komma ihåg och jag har inte gjort det på ett tag, så ni får ta det med en nypa salt ; )
men jag tror att det ska gå bra.

1/8 paket jäst (INTE MER, eventuellt mindre, kanske inte mindre än 1/16)
2 tsk salt
6 dl vatten
6 dl rågmjöl
ca 10 dl vetemjöl
och har men eventuellt en rest morgongröt
så går det utmärkt att röra ned den med,
det blir lite saftigare med havregryn.
ev. pumpafrön, solroskärnor, hackade nötter, mandlar eller liknande, så att det täcker botten av en långpanna.

Smula jästen, strö över salt och rör ut det med lite av vattnet (kallt). När det löst upp sig kan ni hälla på resten av vattnet.
Blanda succesivt in rågmjölet (alltid grovtmjöl först) och eventuell gröt. Därefter arbetar man in vetemjölet

ha inte för brottom!
lite i taget, nån dl eller så
det ska bli en kletig deg, lite fastare än en degig smet (hårklyverier kanske)
Ta fram långpannan, fetta  in långpannan eller ta bakplåtspapper i, jag brukar täcka botten med olika frön, solrosfrön är min favvo och häll över degen, platta till efter bästa förmåga.

Låt jäsa över natt, för mig har det varit 8-9 timmar.

Stig upp, gå till köket sätt på ugnen 225 grader, låt görna bröder stå på ugnen så det får lite extra jäsvärme.
Baka ut ca 15-25 minuter i nedre delen av ugnen - använd sticka, baktid beror mycket på din ugn så det kan variera. Våran ugn är så gammal och sliten att man alltid får ta +25 grader för att kunna baka enligt recept.
Och det är inte så komplicerat egentligen, det är ett bra nybörjar bröd, gör ni degen för lös (blöt) märker ni det när ni sticker brödet för att kolla om det är fördigt. Är det klet på stickan så behöver det några minuter till bara.

Njut av nybakat frukostbröd!

Ha gärna lite extra tid första gången ni testar, men jag gör gärna detta bröd på morgonen innan jag går tills skolan.
Det blir liksom en lite extra fin start.
Jag hoppas att jag inte fick det att låta komplicerat för det är det inte, man kan missa edt mesta och ändå få ett gott bröd, bara inte jäst och salt.

Hoppas ni gillar det!
Love.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag glömde, om ni tar frön eller nötter så kommer det alltid trilla av en hel del, det gjorde mig lite irriterad innan och kom på att de där rostade frö-nötterna var jättegoda ex. i morgonmuslin dagen därpå.

Kramar

2008-10-05 @ 11:57:37
Postat av: Tora

Johanna, you did it again! Jättegott och enkelt recept! Jag tog dinkelmjöl istället för vetemjöl, nästan 10 dl, och då fick jag tillsätta ca 1,5 - 2 extra dl vatten. Tror att jag ska ha lite hasselnötter och hackade torkade aprikoser i degen nästa gång.

Puss!

2008-10-12 @ 14:35:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0